fbpx

Autismeblog

Autisme is een versterking van de menselijke vermogens

Hoe waar deze titel voor mij ook is, het is mijn mening. Net als deze hele blog
mijn mening is, die ik uitgebreid wetenschappelijk, theoretisch en praktisch heb onderzocht.

 

Wat mij betreft is autisme hetzelfde als neurodiversiteit en die heeft het voor mij erg moeilijk gemaakt om zelfkennis te krijgen. Dat is waar deze blog voor is: zelfkennis maken voor alle lezers en voor mezelf. Ik geloof er namelijk in dat neurodiversiteit een versterking is van de natuurlijke menselijke vermogens.

Deze bescherming gebruik ik nu voor mijn heerlijke leven. Een leven vol met intuïtie. Zoveel intuïtie zelfs dat ik amper last heb van prikkels, twijfels en angsten. Ik kan leven zoals ik wil en dat gun ik mijn lezers ook.

Elke 2 weken vind je in dit blog meer tips en trucs, om het ook te kunnen. Ik ga mijn geheimen delen om jou te kunnen inspireren en net zo te kunnen laten groeien als ik.

 

Groeien van speciaal onderwijs tot het hebben van een hbo-diploma, een eigen zaak en een heerlijk sociaal leven. Deze blog is ervoor bedoeld om jou te laten inzien dat er veel meer in jou zit, dan dat er nu uitkomt.

 

Daar wil ik graag één ding voor benadrukken: mensen met autisme zijn neurodivers en het heeft mij 37 jaar lang geblokkeerd om een volwaardig leven te hebben. Vandaar dat ik slechts één keer per twee weken mijn blog update.

Autisme zie ik als een versterking van de natuurlijke vermogens, die elk mens heeft. De meeste worden helaas geblokkeerd. Hierdoor begreep ik andere mensen en mezelf vaak niet goed. Ik kon mijn prikkels niet goed reguleren en mijn twijfels en angsten voorkwamen een mooi leven.

 

Hierdoor leerde ik anderen en mezelf minder snel kennen. Sociaal wenselijk functioneren was moeilijk. Hoe beter ik mezelf kende, hoe meer ik kon herkennen in anderen en kon ik me steeds beter inleven.

Het krijgen van zelfkennis en kennis van wat anderen vinden, dat is waarom ik dit blog start. Ik maak vergelijkingen, die niemand anders maakt, waardoor mijn eigen gewoontes naar boven komen. Ik hoop hetzelfde voor jou.

Mijn leven vind ik mijn onderzoek en die laat zien dat er in de basis vijf verschillende soorten mensen met autisme zijn. Het leren kennen van mijn basis was erg belangrijk voor mij. Als ik me gedraag naar mijn basis, dan ontprikkel ik het snelste. Na deze ontprikkeling kan ik sociaal weer meedoen.

 

Voor veel mensen met klassiek autisme geldt dit echter niet. Zij wonen vaak in instellingen en daar ben ik weinig geweest. De meeste die ik wel ken lijken in de eerste groep te vallen. Ze kunnen goed functioneren, maar hebben eerst veel vertrouwen van iemand of meerdere mensen nodig.

 

Mijn basis leren kennen gaf mij echter al veel vertrouwen. Van onderstaande vijf eigenschappen is nummer twee mijn basis, maar ik herken ze allemaal in mezelf en ik hoop hetzelfde voor jou. Voor mij is het een goede oplossing, om te functioneren met mijn autisme. Hoe meer ik aan al deze eigenschappen toegeef, hoe beter ik me voel:

  1. Het kijken met een blik vanaf een bergtop;
  2. Het zien van patronen en maken van schema’s;
  3. Het maken van nieuwe systemen;
  4. Het zorgen voor een voorwaartse beweging;
  5. Het in contact staan met alles en iedereen.

Dit zijn vijf verschillende soorten eigenschappen, die alle min of meer intuïtief zijn. Hier komt voor mij de zeer sterke autistische intuïtie bij, maar ook honderden blokkades die ik in mezelf heb opgespoord. Deze kunnen een reactie makkelijker of moeilijker maken.

1. Het kijken met een blik vanaf een bergtop

 

Dat onderzoek geeft aan dat veel mensen met autisme in de eerste groep zitten. In het begin van hun puberteit zitten zij vaak op de havo of nog hoger niveau. 

 

Hierdoor kunnen zij later in het werkveld specialistische functies vervullen. Deze functies zijn vaak in de IT, wetenschap of financiën. Andere mensen kunnen werken als (opgeleide) ervaringsdeskundige of in de zorg.

Deze mensen voelen zich vaak verbonden met de natuur en kunnen daar ook goed in werken en ontspannen. Veel vrouwen met autisme kunnen zich ook helemaal storten op het gezinsleven, maar kunnen zichzelf daarbij vergeten.

 

2. Het zien van patronen en maken van schema’s

 

In de tweede groep zijn ook veel mensen met autisme te vinden. Zij kunnen goed samenwerken met de eerste groep mensen met autisme. Zij kunnen goed adviseren en coachen, voor organisaties en/of mensen (met autisme). Zij zien van nature patronen en kunnen daar schema’s van maken.

 

De minder gestudeerde mensen met autisme (in deze twee groepen) kunnen ook goed werken in de productie, schoonmaak of zorg.

 

3. Het maken van nieuwe systemen

 

De derde groep heeft vaak een specifieke doelgroep nodig, om nieuwe systemen te maken. Velen staan hier niet voor open. Ik heb een keer een advies gekregen om twee broeken te dragen i.p.v. één. Een ander advies dat ik heb gekregen was om een bepaalde plaats te zoeken, voor het groeien van mijn zaak.

 

Als een stap of plan aan de eerste groep mensen met autisme geeft, dan kunnen zij daar moeite mee hebben. Ze willen graag wat theoretische ondersteuning of weten waarom ze het moeten doen. Zij voelen zich vaak een specialist en wijken niet graag van hun routine af.

 

Deze mensen met autisme zijn nog prikkelgevoeliger dan de eerste twee groepen. Ze laten zich graag leiden door gevoel en hebben behoefte aan vrijheid en afwisseling. In mijn ogen zijn deze mensen essentieel voor de vierde groep van mensen met autisme, die kunnen zorgen voor de voorwaartse beweging.

 

4. Het zorgen voor een voorwaartse beweging

 

In die vierde groep vinden we de beelddenkers. Zij hebben van nature een veel sterkere intuïtie en hechten veel waarde aan theoretische ondersteuning. Ik heb van twee mensen in deze groep veel respect gekregen voor mijn schema’s en modellen.

 

Ze willen vaak met grote sprongen vooruit en hebben daar een bepaalde methode voor nodig. In de praktijk is die methode er vaak niet en als die er wel is, dan kunnen ze er een echte specialist in zijn.

Als deze mensen met autisme meekomen in de samenleving, dan zijn ze vaak avontuurlijk, enthousiast en sociaal. Ze werken erg graag samen, omdat ze daar energie van krijgen en kunnen erg spontaan zijn.

 

Vaak kiezen ze een beroep als consultant. Zij werken graag in de zakelijke dienstverlening, want hun expertise heeft vaak te maken met (organisatie)veranderingen.

 

Deze vierde en vijfde groep van mensen met autisme zijn zeer gevoelig. Ze zien en voelen van alles en daar zijn ze zich vaak goed bewust van. Hoewel ze heel abstract kunnen denken zetten ze doelen en relativeringen vaak in een concreet perspectief.

 

In dit proces zitten erg veel blokkades, die zelfkennis voorkomen. Hoe meer bijkomende problematieken, hoe kleiner de kans is om in kleine stapjes richting hun doelen te gaan.

 

5. Het in contact staan met alles en iedereen

 

De vijfde groep van mensen met autisme zijn meer verbonden met alles en iedereen, dan wie dan ook. Zij voelen wat andere mensen voelen en kunnen (grote) concrete oplossingen zien van (grote) problemen.

 

Ik geef graag een voorbeeld van een zeer gewaardeerde vriend. Ik noem hem Hans, maar zo heet hij niet.

 

Hans is nu 64 jaar oud en hij hoorde van zijn basisschoolleraar, als ongeveer 8-jarige, dat er gas was gevonden in Groningen. Hij wees de leraar op het negatieve gevolg daarvan: “Als je dat gas niet vervangt, dan zakt alles weg.” De leraar wilde niet luisteren en gaf hem straf.

 

Deze opmerking getuigd in mijn ogen van veel moed en dit soort zaken is hij zijn leven lang door gaan zetten. Hij kan goed de waarheid zeggen, maar omdat vrijwel niemand het kan volgen kunnen er veel moeilijkheden ontstaan.

 

Dat wil niet zeggen dat het niet waar is wat hij zegt, want sinds 2010 is duidelijk geworden dat onder andere huizen in Groningen (en Drenthe) wegzakken, omdat het gas nu volledig weg is. Helaas is het niet vervangen, voor iets anders en zijn er nu veel financiële moeilijkheden door.

Conclusie

 

Van deze intuïtieve gaven en blokkades voor zelfbescherming wil ik mensen met autisme graag bewuster maken. Hier ga ik verder in op mijn prikkelverwerking en hoe ik makkelijk blokkades doorbreek.

 

Wil je me helpen mensen met autisme een fijner leven te geven? Dan mag je mailen naar niek@auti-building.nl.