fbpx

Autismeblog

Leiden is jezelf zijn

Wat veel mensen met autisme van nature hebben, heeft een effectieve persoonlijk leider moeten ontwikkelen: intuïtie, denkvermogen en gevoel. Als die op elkaar aansluiten, dan is er bij mij, als persoonlijk leider, niets aan de hand. Hoe beter ik mezelf kan begeleiden, hoe fijner mijn leven is.

Veiligheid is voor mij leidend, want daar waar ik me veilig bij voel, daar kan ik een goede leider zijn. Hier ben ik altijd naar op zoek om uit te breiden. Misschien in de toekomst tot een leider én een voorbeeld voor andere mensen.

Ik voelde me veilig bij mijn familie, op school en op werk. Pas op mijn 36ste kon ik dit een beetje achter me laten. Na het halen van mijn hbo-diploma voelde mijn schoolcarrière klaar en na 30 uitzendbanen was ik ook klaar met werken. Ik had ook genoeg emoties gevoeld na het gescheiden gaan wonen van mijn ouders.

Nu voel ik me veilig in mijn hele leven, behalve als ik mijn blog maak. Ik ben namelijk nog steeds bang dat mensen niet op mijn mening zitten te wachten. Vandaag vind ik dat voor het eerst niet megaspannend. Ik ben er voor een groot deel overheen gegroeid.

Dat ging stapje voor stapje en die gingen steeds sneller. Ik ging steeds sneller mijn veiligheid uitbreiden. Ik durfde steeds meer fouten te maken en daar heb ik veel van geleerd. Ik werd steeds gemotiveerder, omdat ik niet terug wilde vallen.

 

Veiligheid uitbreiden

Ik deed nooit zo veel. Een beetje school, een beetje werk en vooral veel vrijheid voelen. Het had allemaal geen samenhang . Daar wil ik nooit meer naar terugvallen. Ik leerde erg weinig. Ik kreeg wel ervaring, maar die had niets te maken met mijn kennis en interesses. Terwijl ik me daar het meest veilig bij voel.

Ik had vooral veel kennis over geld en het sociale leven. Sinds ik het milieu ook belangrijk vind kan ik het eindelijk aan elkaar linken. Ik besef nu dat alles wat ik doe aan elkaar verbonden is. Ik reed in een oude, dure en vervuilende dieselauto.

Ik was niet milieubewust, waardoor ik veel te veel geld uitgaf aan die auto. Ik ervaarde ook steeds meer sociale druk. Ik kwam namelijk niet rond en ik moest telkens geld lenen voor het betalen van de wegenbelasting.

Nu heb ik 4 maanden geen auto meer en ervaar ik financiële vrijheid. Hoe meer ik deze ervaar, hoe socialer en fijner mijn leven kan zijn. Ik heb een betere band dan ooit met mijn ouders en mijn twee jaar jongere zusje. Ik heb meer vrienden waarbij ik mezelf mag zijn en mijn chronische stress is helemaal weg: ik heb genoeg geld om van te leven en te sparen.

Durf voor jezelf te kiezen

Deze financiële vrijheid geeft opties. Ik kan eindelijk mijn gerafelde handdoeken en versleten kleding vervangen. Ik kan eindelijk spontaan cadeautjes geven. Hiervoor was absoluut geen ruimte in mijn budget. Hoe minder ruimte ik zag en voelde, hoe meer sociale fouten ik maakte. Ik zadelde anderen op met mijn moeilijkheden. Iets dat ik absoluut niet wilde.

Ik wist niet waarom ik deed wat ik deed. Ik weet nu eindelijk dat ik mezelf aan het saboteren was en dat altijd zal blijven doen. Eerst deed ik dat met werken, omdat dat mij gemakkelijk afging. Nu gebruik ik mijn intuïtie en een planning, om het veel eenvoudiger te maken.

Nu ik deze blog maak besef ik dat mijn kennis mij aan het saboteren is. Ik weet veel te veel en ik kan er alleen deze blog mee maken. Een blog met voorbeelden hoe mensen met autisme zichzelf kunnen leiden, door het ontwijken van keuzestress en het krijgen van zelfkennis. Ik kies alleen maar waar ik last van heb en maak dat beter, want zo heb ik me altijd gered.

Het was niet altijd makkelijk, maar wel het enige wat ik echt nodig had. Mijn verleden zegt genoeg en ik hoop dat dit bij jou ook het geval is. De afgelopen 10 jaar is er maar één ding veranderd in mijn leven: ik woon nu op mezelf en toen nog bij mijn ouders.

De rest is alleen zelfkennis en honderden uren ervaring met het uitschrijven van mijn ervaringen en dat wat ik denk. Elke keer als ik mezelf confronteer met wat ik schrijf, dan sluit ik wat af en kan ik fijner leven. Dit doe ik het liefste in drie delen: waarom, hoe en wat. Zo kan ik mijn intuïtieve denken meer logisch maken en fijner leven.

Deze denkbeelden leverden deze maand zelfs al twee toffe reacties op. De eerste kwam van een moeder die ineens wist waar haar autistische zoon in vastzat. Een andere was van een voormalig collega, die geïnspireerd werd door mijn schrijfkunsten.

In het opdoen van deze ervaringen koos ik vaak om introverte of extraverte eigenschappen meer in balans te krijgen. Ik ben een echte introvert, dus ik krijg energie van alleen zijn. Gelukkig krijg ik ook energie van het omgaan met andere mensen. Deze extraverte eigenschappen krijg ik steeds meer in balans.