fbpx

Autisme en hoe je ermee om kunt gaan

Mijn echte werk is gewoon goed voor mezelf zorgen

Ik ben eigenlijk al mijn hele leven lang aan het chillen. Ik wist wel dat er meer in met zat dan eruit kwam, maar mijn leven was te fijn en alles kwam vanzelf. Ik wist niet eens dat ik vol zat met angsten en overheersende gevoelens, want ik heb een stabiele persoonlijkheid.

Ik kan mezelf meer dan ooit autistisch noemen en ik ben er blij mee. Ik herken zoveel theorieën over mensen in mezelf dat ik steeds beter voor mezelf kan zorgen. Ik heb alleen af en toe nog wat hulp van anderen nodig, want ik regel mijn leven bijna helemaal zelf.

Nutteloze theorie nuttig gemaakt?

Dat kan ik voornamelijk omdat ik deze MBTI karaktertest drie keer heb gedaan en mezelf goed heb leren kennen. Deze test geeft mij perfect aan welke eigenschappen ik
heb ingezet en waarom ik die heb ingezet.

De eerste keer dat ik de test deed ging ik uit van wat ik in mijn hele leven heb gedaan. Dat was toen erg handig, maar ik wilde meer details van mezelf leren kennen. Ik heb de test nu in totaal drie keer gedaan en elke keer kwam er wat anders uit. Ik leerde herkennen en liet los wat ik had gedaan en waarom.

De uitslag van de test geeft vier letters die vier eigenschappen in mezelf laten zien. De eerste keer waren dat ESTP. Het is een Engelstalige uitkomst en betekent: Extravert, Sensate, Thinker en Perceiver. Dit wilde zeggen dat ik sociaal en praktisch deed, dat wat de hele maatschappij van me verwachtte. Ik dacht ook veel na en ik was een echte waarnemer van processen.

In dit schema staat de Nederlandse vertaling onder het Engelse woord.

Extrovert (E)

Sensate (S)

Thinker (T)

Perceiver (P)

Extravert

Praktisch

Denker

Waarnemer

Ik deed Extravert, want ik was veel onder de mensen en dat gaf me een goed gevoel.
Communicatiestoringen met de mensen die ik veel zag wilde ik uitpraten en ik wilde sociaal meedoen, bij mijn fulltime baan.

Bij deze baan moest ik zeer Praktisch doen, want anders deed ik mijn werk voor anderen slecht. Natuurlijk maakte ik fouten, maar ik leerde er altijd wat van. Dat leverde me dezelfde baan op binnen vier verschillende scholen.

Ik werd aangenomen door één school om de leerlingenadministratie om te zetten naar
een online systeem. Uiteindelijk mocht ik dat voor vier van de vijf scholen doen, want ik wist het continu goed aan te pakken. Ik wist precies hoe het werkproces verliep, dus ik hoefde alleen maar op de details te letten van zaken die er in dat systeem kwamen te staan.

Praktische processen zien is mijn geheim

Ik besef heel goed dat dit unieke eigenschappen zijn. Ik weet eigenlijk altijd vrij snel hoe het proces verloopt, dus ik hoef alleen maar de details van andere mensen te snappen en uit te voeren. In dit procesdenken ben ik zelfs hbo-afgestudeerd. Ik zie daardoor overal processen in en omdat ik die uitwerk in schema’s geloof ik dat ik heerlijk kan leven met mijn autisme.

Mijn persoonlijk vaakst toegepaste proces is mijn verleden helder maken en toepassen
in het heden. Ik weet precies waarom ik doe wat ik doe en dat maakt veel rust in mijn hoofd 
en gevoel en dat is wat ik altijd wilde.

Ik merk dat ik veel meer wil dan alleen rust, logisch denken en alles in en buiten huis organiseren. Ik heb mijn hoofdzaken eindelijk helder.

Logisch denken en organiseren overschat ik niet meer

Nu wil ik niet meer eeuwig logisch nadenken, want dan hang ik de betweter uit. Ik bekeek alles van een afstand, zonder emotie, om de problemen op te lossen. Ik besef nu heel erg dat ik andere mensen hiermee afstoot, uit mijn leven.

Ik heb veel te veel vrienden en leuke collega’s verloren. Nu ik deze voor een deel terug heb besef ik dat ik veel liever ben, voor mezelf en voor anderen. Daardoor kan ik met anderen veel beter contact onderhouden. Ik hoef niet meer alles te ordenen en te organiseren voor anderen en mezelf, want daar word ik helemaal gek van in mijn hoofd en gevoel.

Gevoelens wil ik lekker analyseren en accepteren

Ik voel steeds meer menselijke waarden als respect en gelijkwaardigheid. Ik kan steeds zakelijker denken met meer gevoel en dan bedoel ik ook onderbuikgevoel. Dat gevoel was bedekt met allerlei angsten voor de toekomst.

Deze angsten zorgden ervoor dat ik zeer perfectionistisch was, ik mezelf niet goed genoeg vond en dat de wereld een onveilige plek is. Nu mag ik fouten maken en lekker stralen in een veilige wereld.

Het enige wat ik ervoor nodig had was het leren kennen van mijn gedag en stemming. Wanneer doe ik perfectionistisch? Hoe zie ik eruit als ik mezelf niet goed genoeg vind? Waarom zeg ik niet wat ik denk?

Hoe vaker ik deze test doe, hoe beter ik mijn gedrag en stemming kan analyseren en waarom ik doe wat ik doe. Zo leer ik mijn gedrag kennen en doe ik het later automatisch anders en gevoelsmatig fijner.

Heftige denkbeelden en emoties vind ik helpend

Ik voel steeds minders felle oordelen in mezelf. Ik raak niet meer heftig gefrustreerd als er iemand spontaan langskomt. Ik ga lekker spontaan langs bij andere geliefden. Ik word niet meer jaloers op keuzemogelijkheden van anderen, want ik heb zelf keuzemogelijkheden: mijn familie, vrienden en werk.

Laatst had ik zelfs een vriend over de vloer en hij dacht dat ik nooit schoonmaakte. Mijn hemel wat frustreerde mij dat, maar zijn oordeel zegt meer over hem. Hij kan soms zelfs op meters afstand stof zien liggen en dat wat hij denkt, dat zegt hij ook direct.

Ik heb zelfs daar wat van geleerd, want overal waar te veel dingen staan ligt een laag stof na verloop van tijd. Dat is wat hij zag, terwijl ik dagelijks schoonmaak. Dit was gewoon zoals zo vaak een overblijfsel van mijn opvoeding. Mijn ouders hadden namelijk allebei werk, dus het was niet altijd even schoon in het huis waar ik opgroeide.

De tweede keer dat ik deze test deed zei die het tegenoverstelde van de eerste
keer. Het was ESTP en het werd een INFJ.

Extrovert (E)

Sensate (S)

Thinker (T)

Perceiver (P)

Extravert

Praktisch

Denker

Waarnemer 

 

Introvert (I)

Intuïtive (N)

Feeler (F)

Judger (J)

Introvert

Intuïtief

Voeler

Beoordelaar

Dat wat ik écht nodig heb

Deze schema’s zeggen mij dat ik niet extravert kan leven, zonder het introverte werk
te doen. Ik kan niet praktisch doen als ik het intuïtieve geheel niet zie. Ik kan ik niet helder denken, als ik mijn gevoelens niet ken. And last but not least: ik kan niets goed beoordelen als ik mijn waarnemingen niet vastleg in verhalen als deze.

Ik wil alle delen in mezelf gebruiken, want anders kan ik mijn autistische leven niet fijner maken.

Nu kan ik kiezen welke eigenschappen ik inzet per situatie. Nu kan ik steeds fijner leven en werken. Dus voor mij draait alles om het herkennen van mijn gevoelens en waarom die er nu zijn en waarom die er vroeger waren. Deze oorzaken wil ik volledig begrijpen voor mijn ontspannen toekomst. Wil jij dat ook?

Ieder perspectief dat in mijn autistische intuïtie blijft hangen zegt iets over mij en daar wil ik de oorzaak van weten. De oorzaak nu en de oorzaak vanuit mijn verleden, want ik kan vrijwel alles herleiden naar mijn jeugd en kindertijd. Toen was alles nog simpel en dat is wat ik in mijn volgende blog ga behandelen.