fbpx

Autisme en hoe je ermee om kunt gaan

Hoe krijg je een relatie en houd je rekening met autisme?

Eigenlijk vind ik autisme best wel simpel. Minder stress, meer rust en meer verhalen over mezelf. Hoe beter ik die regel, hoe bewuster ik me ben van alles wat me stress geeft: te veel details en te weinig overzicht! Hoe meer details ik zie, hoe moeilijker ik een relatie krijg die goed is voor mijn autisme.

Mijn laatste liefdesrelatie was het tegenovergestelde, want soms deed ik vet autistisch. Ik ging schreeuwen omdat ik mijn grenzen slecht aangaf en daarna durfde ik heel lang niet meer met haar te praten. Dat wil ik nooit meer! Ik wil lief zijn voor mijn vriendin. Met deze blog wil ik mezelf en jullie inlichten over hoe je een liefdevolle relatie kunt krijgen.

Ik weet mijn doel: een rustige relatie krijgen met iemand die met mij kan leven.

Weten wat ik wil bereiken maakt rust voor mijn belangrijke zaken

Dat vind ik helemaal niet zo gemakkelijk, want met mij leven is vrij lastig. Mijn eerste lange relatie duurde 2,5 jaar en dat was met mijn droomvrouw. De rest van de vrouwen vond ik niet interessant genoeg. Zij had helaas veel moeite met mij, waardoor ik het erg stressvol vond. Ik moest erg veel veranderen om mijn relatie te behouden.

Ik wil dus het tegenovergestelde bereiken en gelukkig zijn er genoeg mensen die me daarbij kunnen helpen. Zij zien het proces en veel belangrijke details, voor tijdens het daten. Ik hoef me er alleen maar in te verdiepen dacht ik, maar praten met een datingcoach en met vrouwen vond ik nog veel handiger.

Nu verlang ik naar een relatie met rust en elke stap daarheen wil ik dus rust ervaren. Ik wil regelmatig mijn rustmomenten hebben.

Naar een autisme relatie met rust

Zoals bij elk proces moet ik eerst weten waar ik tegenaan loop en wat er nog verder in me leeft.

Ten eerste denk ik zakelijk. Ik zag de liefde niet als iets om fijner door te leven, maar als iets waar ik van kan leren. Daardoor voelde ik me aangetrokken tot vrouwen die sociaal gezien meer status dan ik hebben. Ik voel me aangetrokken tot moeders. Hier was ik me niet van bewust totdat ik de romantische interesse kreeg van moeders.

Als tweede loop ik tegen veel belemmerende overtuigingen op. Die heb ik overgehouden omdat mijn droomvrouw en ik zeker 10 keer uit elkaar gegaan in 2,5 jaar tijd. Ik had het ervoor over, omdat ik er erg veel van leerde.

Een recente belemmerende overtuiging was dat ik geen behoefte had aan een relatie, want mijn beste relatie was continu onrust. Ik vind hand in hand lopen maar onzin, want mijn droomvrouw vond dat vervelend op de warme dagen. Daarnaast ging ze vaak twijfelen aan onze relatie, waardoor ze net zo vaak tijdelijk wegliep uit mijn leven.

Ik kreeg bindingsangst door onze knipperlichtrelatie! Ik had allemaal manieren bedacht om geen relatie meer te beginnen. Mijn hoofd en mijn gevoel zaten er uiteindelijk vol mee.

Gelukkig besef ik ook heel goed wat een fijne relatie is, met stabiele periodes. Dat wil ik weer ervaren. Dus ik ga er verhalen over schrijven, zodat ik die negatieve gevoelens weer voel en ze kan losten. Dan krijg ik meer rust en sta ik open voor een liefdesleven.

Het proces zien vind ik hierin het belangrijkste. Ik wil het niet alleen voelen, want mijn gevoel is slechts een deel. Ik wil het letterlijk voor me kunnen zien en lezen.

Zien en voelen vind ik het belangrijkste

Ik wil een handig overzicht van het hele proces voor me zien. Het eerste deel ziet er zo uit. De eerste kolom met overtuigingen staat hierboven beschreven. Nu verklaar ik de rest.

Overtuigingen

Praten met vrouwen

Uiterlijk restylen

Geen behoefte aan liefde

Kwetsbaarheid mag

Minder vaak scheren

Hand in hand is onzin

Mate van zelfstandigheid

Minder huidverzorging

Mensen lopen weg

Sociale status

Andere kledingstijl

 

Als ik me bewust ben van mijn belemmerende overtuigingen, dan komen er altijd ineens vrouwen op mijn pad waar ik een praatje mee maak. Ik trek vooral kwetsbare vrouwen aan, want daar voel ik me bij thuis. Iemand mag best kwetsbaar zijn, maar enige mate van zelfstandigheid vind ik ook fijn. Ik moet rekening houden met de sociale status, anders word ik gefriendzoned.

Vanuit talloze bronnen over het krijgen van een relatie hoor ik dat mannen gewoon een man moeten zijn. Dan word ik niet gefriendzoned en kan ik de partner worden. Dit gebeurde vaak omdat ik als lief en schattig word gezien en omdat ik jeugdig overkom. Dat kwam door mijn huidverzorgingsroutine en mijn scheergedrag.

Deze dingen wil ik veranderen, want anders kan ik niet de man worden die ik wil zijn. Ik hoef me niet verplicht om de dag te scheren, ik mag ook wel eens twee dagen niet scheren. Eens kijken wat dat met mijn mindset doet, want elke verandering wil ik rustig aan wennen.

Mindset

Lekker daten

Aantrekkingskracht

Verlangen naar liefde

Wandelen

Initiatief nemen

Liefdevolle connectie

Biertje bij mij

Zoenen, zodra ik het wil

Lieve vrouw

Wijntje bij haar

Niet té spontaan en vrolijk

 

Al deze dingen onder mindset vind ik moeilijk om mee om te gaan, want ik heb er weinig ervaring mee. Ik wil hier graag op een rationele manier aan wennen. Ik wil mijn mindset veranderen. Ik verlang naar een liefdevolle connectie, met een lieve vrouw. Dat is de mindset waar ik vaak over wil lezen en aan kan gaan wennen. Dat verandert mijn eerste gevoelens al.

Lekker daten is veel gevoel

Dankzij corona heb ik niet veel keuzestress voor mijn dates. Ik ga het liefst wandelen, een biertje of een wijntje drinken, zodat ik kan blijven ontspannen. Daarmee wil ik
leren aantrekkingskracht op te wekken.

Ik heb de ervaring dat initiatief nemen aantrekkingskracht verhoogt, maar wat voor
initiatieven zou ik dan kunnen nemen? Niet alleen de date, maar ook de eerste zoen. Wanneer ga ik dat dan doen? Op een moment van rust of stilte of als we elkaar in de ogen aankijken. Daar ervaar ik al veel meer gevoelens door. Dit vind ik nog steeds moeilijk, dus ik ga rustig voelen wat het met me doet.

Het is vooral mijn rauwe mannelijke gevoel wat seksuele aantrekkingskracht maakt. Gelukkig heb ik samen met mijn laatste ex veel samen gehuild. De nare gevoelens zijn er wel uit, maar de goede gevoelens en de gulde middenweg wil ik op gaan zoeken
tijdens mijn dates. Ik mag dus absoluut niet gaan stuiteren, maar dat vind ik nou juist het leukste deel van mezelf.

Dus ik weet dat het beter is als ik niet té spontaan of te blij ben. Die ervaring heb ik echter nog niet, dus die fout ga ik sowieso maken. Hoe sneller ik die fout maak, des
te sneller ik seksuele aantrekkingskracht ga voelen en erop kan leren reageren. Hier wil ik graag meer ervaring in opdoen.

Ik hoop dat ik die in mijn volgende blog kan delen. Dan ga ik ook in op het behouden van een relatie. Gewoon een tweede verhaal om te weten waar ik naartoe werk.

Dan ga ik in op intimiteit en gesprekken voeren, de relatie onderhandeling en hoe mijn onbewuste gevoelens mijn relaties hebben gesaboteerd. Wil je het volledig uitgewerkte proces zien? Kijk dan maar even op de website van Love Ladder.

Hoe handig vind jij de korte bondige stappen in de schema’s?

Overtuigingen

Praten met vrouwen

Uiterlijk restylen

Geen behoefte aan liefde

Kwetsbaarheid mag

Minder vaak scheren

Hand in hand is onzin

Mate van zelfstandigheid

Minder huidverzorging

Mensen lopen weg

Sociale status

Andere kledingstijl

Mindset

Lekker daten

Aantrekkingskracht

Verlangen naar liefde

Wandelen

Initiatief nemen

Liefdevolle connectie

Biertje bij mij

Zoenen, zodra ik het wil

Lieve vrouw

Wijntje bij haar

Niet té spontaan en vrolijk