fbpx

Autisme en hoe je ermee om kunt gaan

Alles is stress, behalve mijn eigen autisme richtlijn voor rust

Angsten zijn voor mij de grootste interne prikkels die me stress bezorgen en zintuigelijke prikkels maken het nog veel erger. Deze wil ik met gezonde gewoontes omzetten in rust en een helder gemaakt einddoel. Dit is voor mij de autisme richtlijn die bij elke autist stress zou kunnen verminderen.

Mijn angsten worden eerst aangezwengeld door wat ik vroeger heb gedacht en nu automatisch zo voel. Deze gedachten leren kennen en loslaten is voor mij de belangrijkste en dagelijks terugkomende eerste stap. Ik hoefde alleen maar verhalen te schrijven over mezelf. Zo kwam ik achter mijn belemmerende overtuigingen en kon ik het loslaten.

De meest belemmerende overtuiging in mijn leven is dat ik mezelf erg weinig gun. Ik dacht bij andere mensen te zien dat zij zichzelf erg weinig gunnen. Deze gedachten en uiteindelijk automatische gevoelens zeiden ook wat over mij. Net zoals laatst, toen ik een SMS kreeg van Leon met “Leef je nog?”. Mijn reactie was “Amper”.

Ik was mezelf aan het saboteren, omdat ik een te sterke focus had op het vinden van een relatie. Daarom deed ik moeilijk tegen andere mensen en mezelf. Ik gunde me wel een leuk, maar geen gemakkelijk leven met regelmatige inkomsten en een liefdesrelatie.

Ik gunde mezelf alleen maar de vrijheid van uitzendwerk. Ik miste regelmatige inkomsten. Dat patroon kon ik pas doorbreken met een helder doel: lekker op mezelf gaan wonen. Dat zou ik alleen maar doen als ik een jaarcontract had. De rest van wat ik wilde was ik aan het uitstellen.

Uitstelgedrag als autisme richtlijn

Ik weet al bijna 20 jaar dat ik zelfstandig ondernemer wil worden. Ik was echter druk met alles behalve dat. De laatste 10 jaar had ik dus bijna alleen maar uitzendwerk. Ik was besluiteloos, want ik wist niet wat ik op de lange termijn wilde bereiken. Ik ging zelfs schoonmaakwerk doen.

De afgelopen twee jaren was ik vaak alleen maar een stressjunkie. Ik had te weinig gezonde gewoontes had om een goede zelfstandig ondernemer te zijn. Ik ging alleen maar presteren als ik genoeg stress voelde bij mijn zaak.

Tegenwoordig kan ik goed voor mijn autisme zorgen, omdat ik genoeg rust heb en naar mijn ideaalbeeld werk: een volwaardig leven voor autistische mensen. Voor mij is dat een leven lang werken en leren, want daar krijg ik energie van.

Mijn hele leven lang werken en leren

Ik wil sneller leren herkennen waarom ik dingen uitstel. In de meeste gevallen blokkeert een angst een helder doel en hoe ik daar kom. Mijn remedie daarvoor is om aan te pakken waar ik last van heb. Zoals zo vaak is dat nu ook weer een gebrek aan inkomsten.

Ik ging me nog steeds niet focussen op werk vinden. Ik krijg altijd pas werk als ik de meest erge gevoelens heb gevoeld en heb losgelaten. Nu ga ik me weer focussen op werk, want ik heb weer bedrijfskundig werk gevonden. Ik ga op papier uitwerken hoe het bedrijf in elkaar zit.

Ik heb er al ervaring in en het past perfect in mijn lange termijn planning. Zodra ik dit werk op de automatische piloot kan doen ben ik weer blij en laat ik alle nare gevoelens los. Door deze gewoonte krijg ik meer rust in mijn hoofd en gevoel. Het is voor het eerst dat ik dit vertrouwen heb voordat ik begin met werken.

Ik geloof dat deze lange termijn planning is ontstaan door bewust mijn intuïtie te volgen. Ik geloof ook dat deze lange termijn plannen uniek zijn voor alle mensen, behalve voor autisten. Mijn rust is hier essentieel voor geweest.

Plannen van wat ik wil, met genoeg rust

Nu hebben mijn gedachten een richting en ik verdwaal minder vaak in mijn eigen hoofd. Ik vind niet alles nu meteen belangrijk. Ik stel het gewoon uit, totdat het gemakkelijk gaat. Mijn verleden zegt dat ik elke 10 jaar hier een grote stap in kan maken.

Gelukkig denkt autistische intuïtie tientallen jaren vooruit. Al deze informatie wil ik eerst ordenen, zodat ik me er steeds meer naar kan gedragen. De komende 10 jaar wil ik autisten naar meer rust coachen en dat begon voor mij met dit gratis e-boek.

De 10 jaren daarna wil ik mijn studie bedrijfskunde gaan gebruiken. Dan ga ik zorginstellingen en andere bedrijven opleiden om onder andere deze autisme richtlijn te gebruiken. Tot nu toe weet ik vrij weinig over het functioneren van bedrijven en organisaties. Dus ik ben blij met 10 jaar voorbereidingstijd in loondienst.

Deze grote doelen wil ik ook vandaag wat aan doen. Begin 2021 had ik daar erg veel rust voor nodig. Ik had slechts twee afspraken per maand gepland staan. De rest kon ik gewoon spontaan doen. Ik vond het heerlijk, maar later besefte ik dat ik meer nodig had dan deze summiere planning. Hier wilde ik kritischer mee omgaan.

Hoe meer mensen ik zie, hoe meer ik mezelf met hun vergelijk en dat doet me pijn. Dus in december 2021 had ik zes dagen gepland staan: verjaardagen van mijn moeder en zusje, kerst, oud & nieuw en één zakelijke afspraak.

Achteraf gezien zat ik dagelijks helemaal vol. Ik voelde me geen moment eenzaam of verveeld. Ik was zelfs niet overprikkeld, terwijl ik soms dagen achter elkaar acht uur lang onder de mensen was. Ik vind steeds meer mensen die goed voor me zijn en waar ik rust bij ervaar.

Gevoel verandert door er vaardig mee om te gaan

Al deze zaken zorgen voor mijn rust, vertrouwen en balans. Dat goede gevoel is wat ik andere autisten ook gun. Overal waar ik ooit geobsedeerd over was wil ik me goed bij voelen: bewegen, geld, familie, andere mensen, gevoelens en werk. Alles leidt naar mijn missie voor anderen: een volwaardig leven voor autistische mensen.

Al deze dingen gaven en geven mij een goed gevoel. Eerder was ik hier ook geobsedeerd door. Dus dit wil ik in mijn standaard leventje hebben, daar gebalanceerd me omgaan of gepland hebben staan. Hier wil ik dankbaar voor zijn en dat regelmatig voelen. Durf ook jij je hoofdzaken voor jezelf in te gaan zien?