fbpx

Autisme en hoe je ermee om kunt gaan

Hoe maak ik rust in mijn hoofd en gevoel, ondanks mijn autisme?

Mijn coach liet me altijd maar bezig zijn, maar ik wist als autist niet welke dingen belangrijk voor me waren. Nu zou ik zelf als autisme coach meer focussen op rust, want dan kan mijn stress en angst me niet meer belemmeren. Ik denk positiever en ik coach anderen naar een fijner en rustiger leven met autisme.

Nu ik drie typische autistische angsten heb herkend en heb  beschreven ervaar ik veel meer rust in mijn hoofd en denk ik positiever. Dit gun ik andere autisten ook. Vandaar dat ik voorlopig een gratis autistische mensen ga coachen, zodat zij ook hun rust kunnen vinden. Daarna gaan we samen hoofdzaken sorteren en gebruiken voor rust.

Het voornaamste wat ik doe is verhalen schrijven over wat ik denk, doe en voel. Dat is mijn echte hoofdzaak. Dit is mijn praktische hoofdzaak, want zo krijg ik rust in mijn hoofd. Voor rust in mijn gevoel heb ik vooral hetgeen nodig wat ik in deze YouTube video laat zien.

Dit zijn hele praktische acties die ik niet deed voordat ik wist waarom. Mijn autistische denken zette mijn abstracte denken direct om in een gemakkelijke actie. Dat gaat altijd zo snel dat ik niet goed voor mezelf kon zorgen. Elke vage term van anderen raakte ik gefrustreerd door, terwijl ik ook zelf zo vaag en abstract denk.

Deze taal zegt dingen als ‘rust in mijn lichaam maken’, ‘helder denken’ en ‘fijn leven’. Het ziet er voor iedereen anders uit, want niet iedereen doet dezelfde dingen om rust in het lichaam te maken. Helder denken ziet er voor iedereen anders uit. De ene wil kennis krijgen & vergelijken en anderen willen zichzelf begrijpen en fijner leven.

Mijn echte hoofdzaak is een fijn en rustig leven maken voor autistische mensen. Nu help ik andere autistische mensen zichzelf te begrijpen. Daar gaat mijn heldere denken over.

Hoe sterker mijn lichaam, hoe fijner ik denk en ik me rustiger voel

Eerder had ik een routine van meer dan 6 uur voor mezelf zorgen, maar dat doe ik niet meer. Ik besef nu waarom ik dat deed. Ik had de tijd nodig om mezelf te onderzoeken, mijn lichaam te leren kennen en helder te leren denken. Nu kan ik goed voor mezelf en voor anderen zorgen.

Hiervoor dacht ik amper aan familie, vrienden en verlangde ik niet naar de liefde. Ik was bang voor hun afwijzingen. Deze belemmerende overtuigingen waren dus geen helder denken.

Hoe meer ik ging schrijven over mezelf, hoe fijner ik kon denken en ik meer los kon laten. Natuurlijk ging dit niet altijd zo, want ik leer het meeste door fouten te maken. Op een gegeven moment deed ik veel te zware burpees, waardoor ik een hele pijnlijke behandeling van de fysiotherapeut kreeg.

Nu heb ik een veel simpelere ochtendritueel. Dat laat ik in deze YouTube video zien. Hier activeer ik mijn lichaam ook mee. In de tussentijd kan ik dit nog veel sneller doen.

Tijdens de oefeningen kan ik heerlijk helder en intuïtief denken. Dan weet ik wat er in me omgaat en wat ik die dag wil doen. Vaak eerst wat aan Auti Building werken en daarna naar vrienden of familie.

Ik ga ook steeds vaker even Netflixen na het werken en bepalen met wie ik die dag door wil brengen. Ik houd namelijk van spontane acties, terwijl ik ook nog steeds een vrij grote sociale angst heb. Vandaar dat ik ook steeds vaker bezoekjes wil plannen.

Een fijn sociaal leven

Ik kan voor het eerst in mijn leven een week- en maandplanning maken en die geven wat ik écht wil en nodig heb: sociale interactie en rust. Nu kan ik eindelijk oefenen met gesprekken op gang houden. Nu heb ik voorbeelden gehad hoe zoiets gaat in een ontspannen sfeer bij Ixta Noa. Hier heb ik mijn nieuwste vriendengroep leren kennen.

In beide situaties heb ik aan mijn sociale vaardigheden gewerkt, maar ik ben nog steeds niet daar waar ik wil zijn. Ik ben nog steeds veel meer aan het luisteren, dan aan het praten en mezelf te laten zien. Ik heb gelukkig wel wat sociaal zelfvertrouwen gekregen door veel meer tijd bij mijn familie en vrienden te zijn.

Afgelopen 1,5 jaar heb ik dit enorm onderschat. Ik had een veel te sterke focus op kennis in plaats van op sociale vaardigheden. Ik wilde alle sociale vaardigheden van anderen niet zien, want ik dacht dat ik er veel minder goed in was. De (zakelijke) feiten zeiden echter hele andere dingen.

Vandaar dat ik ook een zakelijke kijk op dingen wil hebben en houden. Hoe vaker ik zakelijk groei, hoe meer zelfvertrouwen ik krijg in mijn privéleven. Dat geeft veel voldoening, want ik zie eindelijk de verschillen. Ik zie mijn persoonlijke groei en dat motiveert om naar mezelf te blijven kijken, in verhalen over mijn leven.

Een zakelijke kijk helpt

Zakelijke communicatie vind ik oppervlakkig, want ik dacht dat al die mensen een ‘rolletje speelden’. Ze kijken met een afstand naar situaties. Ik deed en doe hetzelfde. Eerst was het een rolletje en nu maakt het mijn rust. Ik had geen diepgaande interesse, alleen maar zakelijke en oppervlakkige interesse. Nu ben ik veel oprechter.

Ik liet me te veel meesleuren met wat de meeste mensen deden: weinig écht persoonlijk contact maken. Nu ik dat steeds vaker bij mezelf herkend heb kan ik gaan werken aan mijn faalangst bij andere mensen. Eerst liet ik mensen alleen maar op me afkomen, nu neem ik ook af en toe initiatief bij mensen waar ik een klik mee heb.

Zo wilde ik me sociaal ontwikkelen en dat is gelukt. Ik heb genoeg fouten gemaakt bij veel mensen. Met sommigen heb ik geen contact meer, maar met de meeste nog wel. Door de mensen met wie ik nog wel contact heb houd ik een ontspannen toekomst.

Ik durf elke maand af te spreken met Jeroen. Hij is een zakelijk contact die mij in liet zien dat sociale ‘onzin’ ook zinnig kan zijn. Hij durfde een zakelijke afspraak voor me te regelen en daar hebben zijn collega’s en ik veel van geleerd.

Nu durf ik meer om dat soort dingen te vragen, omdat ik vaak genoeg niet afgewezen ben. Ik ga steeds vaker moeilijke gesprekken helemaal vrijwillig aan, zoals met een vrouw die ik leuk vind. Als ze dan giechelt als ik helemaal mezelf ben, dan blijf ik graag met haar bellen en afspreken.

Online en offline leven vind ik een must

Al deze vaardigheden heb ik geoefend in het offline leven. Ik durf ook online meer 
mensen te ontmoeten. Zo hoorde ik in mijn vriendenclub van Ixta Noa van een unieke website voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Daar kunnen zij gratis op zoek naar vriendschappen of een liefdesrelatie.

Ik heb het over www.durfjijmetmij.nl. Helaas is mijn begeleidende organisatie hier niet bij aangesloten, maar die van jou misschien wel. Ik ga mijn volgende ervaringen opdoen bij Lexa, de grootste datingsite van Nederland. Ik ging niet meteen daten, maar ik wist wel waarom ik niet kreeg wat ik wilde.

Zo kreeg ik minder last van faalangst, sociale angst en straalangst en kon ik beter voor mezelf gaan zorgen. Hoe zakelijker ik hierin dacht, hoe meer invloed ik kreeg op mijn gevoelensonderprikkeling en overprikkeling.